Upečte si doma 12 suprových a jednoduchých muffinů!

Pečeme s kuchtíkem: recept na 12 muffinů

Jednoduchý a vynikající recept, který si můžeš doma připravit z běžných surovin. Kdo bude potřebovat s přípravou receptu pomoc, oslovte prosím rodiče, nebo prarodiče. Suroviny si můžete měnit podle vlastní chuti. Budeme rádi, když se nám s hotovým pokrmem pochlubíte tak, že zašlete fotografii vašich muffinů na náš facebook, nebo na mailovou adresu. [email protected].cz

 

Recept na 12 muffinů, do kterých ještě přidáte nějakou další ingredienci, budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky (na ovocné muffiny dejte 200 g hladké a 50 g polohrubé)
  • 100 g cukru (s čokoládou uberte, s kyselým ovocem naopak přidejte)
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • 2 středně velká vejce
  • 200 ml mléka (nebo 200 g jogurtu a trochu mléka)
  • 85 g másla (rozpuštěného a zchladlého)

 

Příprava je ultra jednoduchá. Tekuté ingredience v pokojové teplotě prošlehejte dohromady. Mixéru netřeba, stačí vidličkou. V jiné míse si promíchejte sypké ingredience a smíchejte obě směsi dohromady. Promíchejte lžící v těsto a naplňte formičky cca do 3/4. Já osobně plním formičky do plna. Mají pak pěkné čepice. Nejdůležitější je ale konzistence těsta, tekutější těsto by vám mohlo příliš vyběhnout, nahoře se spojit (hlavně v teflonové formě) a ještě se přichytit na formu. Řiďte se raději instinktem a osobní zkušeností.

 

Tipy:

  • Těsto na muffiny je důležité nepřemíchat. Nesnažte se vyšlehat dokonale hladké těsto, není to k ničemu.
  • Pokud přidávám do těsta ovoce nebo čokoládu, přidávám je nejprve do moučné směsi, aby se ovoce nebo čokoláda obalila moukou. Neklesne tolik ke dnu košíčku.
  • Na ovocné muffiny používám spíše teflonovou formu, kterou vymažu a vysypu a nepoužívám tolik papírové košíčky. Těsto se na ně zbytečně nalepí. S množstvím ovoce to ale stejně nepřehánějte, aby těsto nebylo příliš mokré a částečně nedopečené.
  • Upéct ve vymazané formě a teprve potom umístit muffiny do papírových  košíčků můžete u jakéhokoliv druhu, mnohem líp se pak muffiny baští.
  • Pečte při 180°C cca 20-25 minut. Troubu si dejte vyhřát 10-15 minut dopředu. Prostě po dobu, než stihnu nachystat těsto. Délka a teplota bohatě stačí.
  • Vyzkoušíme zapíchnutou špejlí, tekuté těsto se na špejli nesmí objevit.